Mam quattro i na jednej stacji auto normalnie przejechalo przez sciezke i hamulce byly sprawdzone, a na drugiej diagnosta sprawdzil chyba tylko przod, a tyl odpuscil.
A wyjecie bezpiecznika od napedu Haldex pomaga w takiej sytuacji ??
na drugiej diagnosta sprawdzil chyba tylko przod, a tyl odpuscil.
To świadczy o rzetelnym podejściu do badania tak ważnego elementu jakimi są hamulce
Nie ty masz stosować odpowiednie procedury przy badaniu, lecz diagnosta powiniem znać procedury w jaki sposób przyprowadzić badanie.
Najbezpieczniej odpiąć wtyczkę z Haldexa.
, a na drugiej diagnosta sprawdzil chyba tylko przod, a tyl odpuscil.
chyba jednak nic nie sprawdził - bo przy próbie zakręcenia przednimi kołami (przednie na rolkach, wymuszony ruch) z tylnymi stojącymi na podłodze wyrzuca go z rolek zanim zdąży zacząć hamować :lol:
btw takich podkładek pod koła jakie pokazał Krzychu jak żyje nie widziałem na stacjach, nawet na okręgówkach - wiedza diagnostów jest żadna (poł biedy, jak auto ma centralną różnicówkę lub dopinany przód, to przynajmniej wtedy nic nie zepsują)
a na koniec trochę pytanie lamerskie - jaki jest dostęp do "wtyczki haldexa" ?? skąd ?
Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16
No, to co poniektórych z napędem 4x4 oświeciłem jak mają postąpić przed badaniem na stacji kontroli, by potem nie było niejasności, że coś się stało z napędem po badaniu.
Na stacji w której robię przeglądy mają takie rolki, i od razu mówię że mam taki napęd, więc bez gadania podstawiają rolki pod przednie koła.
wystarczy bezpiecznik od zasilania sterownika haldexa wyjąć
kiedyś pierwszym razem jak na stacji nie powiedziałem, że jest 4x4
to jak auto wyskoczyło z rolek to pomocnika diagnosty, który stał z przodu, przewróciło - ale mieli miny
teraz bezpiecznik wyciągam i juz
no to już jest jakieś info !
bezpiecznik jest w skrzynce pod maską, czy w tej w kabinie ?
to by też rozwiązywał brak możliwości "dynamicznego" wyważenia kół (na osi) - bo po wyjęciu bezpiecznika jak rozumiem pokręcony przód tyłu nie dopnie, zwłaszcza na wyłączonym zapłonie ? 8)
Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16
Komentarz